top of page
  • Pinja Kara

Kansainvälinen opiskelijatapahtuma - alustoina Teams ja Discord

Vietimme viikon kansainvälisen online-opiskeljiatapahtuman kulisseissa.

Tapahtuma oli toteutettu yhdessä Rasekon (Raision seudun koulutuskuntayhtymä) kanssa.

Tapahtuma oli opiskelijoiden välinen pitchaus kilpailu ja tällä kertaa oli Norjan vuoro hostata kisa.

"Kilpailu pähkinänkuoressa:

Jokaisesta maasta (Suomi, Norja, Islanti, Portugali ja Italia) kisaan osallistuu kolme kilpailijaa ja kilpailukieli on englanti. Opiskelijat tekevät kahden minuutin mittaisen pitchauksen, jonka aikana heidän tulee myydä ennakkoon annettu tuote / palvelu / idea uudessa valossa tuomaristolle. Tuomaristo koostuu paikallisten yritysten edustajista. Tuomariston tehtävänä on arvioida kilpailijoiden suoriutumista, antaa palautetta lyhyesti ja lopulta valita kilpailun voittaja."

Lähde: https://www.raseko.fi/event/european-voice-of-sales/



Lähtötilanne

Kilpailuviikko on ennen pandemiaa vietetty vierailemalla isännöivässä maassa ja kisan lisäksi aikaa on käytetty tutustuessa maahan, kulttuuriin, koulujen kampusalueisiin sekä yritysvierailuihin. Koska matkustaminen ei ole tänä vuonna ollut realistinen vaihtoehto, piti kehittää toimiva tapa tehdä kaikkea mitä ennenkin, netissä. Tämä oli asia, jossa me, Koolle oy osasimme auttaa!


Yleensä kisamatkoilla mukana ovat olleet vain kunkin maan osallistujat, mutta onlinetoteutus loi mahdollisuuden useammille osallistujille. Osallistujia tapahtumaviikolla tulisi olemaan n. 120, opettajat mukaan luettuina. Tämä piti huomioida siis kaiken toimivuuden kannalta.

Alkuun oli tarve valita käytännöllisimmät ja toimivimmat alustat sekä tavat kisan järjestämiseen ja tapahtuman johtamiseen. Päätettiin, että Teamsia käytetään tapahtuman seminaariosuuksiin, mutta opiskelijoiden ryhmä- ja vapaa-ajan tehtäville sekä verkostoitumiselle kaivattiin siihen luontevampaa alustaa. Teams ei toimi esim. kasuaalissa vapaa-ajan chattailyssa kovin hyvin. Alustan tuli olla myös nuorille luontainen paikka pitää yhteyttä. Päädyimme valitsemaan tähän tarkoitukseen Discordin sen monipuolisten toimintojen ja mahdollisuuksien vuoksi.


Discord ja Teams

Discordia olimme testailleet aikaisemmin muiden töiden kanssa. Alustan käyttö on helppoa ja nopeaa ja viestittelyn sekä servereiden ja kanavien luonnin oppii nopeasti. Discordin etuja on helppokäyttöisyys. Samalle serverille on helppo lisätä käytännössä rajaton määrä teksti- sekä puhekanavia. Näin on helppo käydä keskusteluja samaan aikaan eri aiheista ja rooleja luomalla voidaan rajata keillä on pääsy tiettyihin keskusteluihin. Lisäksi Discordiin on mahdollista liittää tuhansia eri kehittäjien botteja. Niillä voi jakaa käyttäjille esim. reaktiorooleja, käyttää niitä moderaattoreina, soittaa musiikkia ja paljon muuta.


Kahta alustaa käytettäessä on tärkeää miettiä logiikka niiden käytön välillä etukäteen. Tämän tapahtuman kohdalla oli tärkeää miettiä miten ja missä annetaan ohjeistukset tehtäviin ja miten kumpaakin alustaa käytetään. (Teamsia käytettiin lähinnä seminaariosuuksiin, joissa oppilaiden ei juuri tarvinnut olla vuorovaikutuksessa toistensa tai ohjaajiensa kanssa. Discord taas valittiin juuri ryhmätehtäviä ja muuta vuorovaikutusta varten, sillä se on tässä paljon kätevämpi. ) Discordia käyttäessä kannattaa myös aiheet ja kanavat miettiä valmiiksi. Sanalliset ohjeistukset on hyvä antaa Teamsissa, jotta kaikki varmasti tietävät mitä tehdään seuraavaksi. Ohjeet kannattaa myös lisätä Discordiin tekstinä tai kuvina. Tämän tapaisessa suuremmassa tapahtumassa onkin hyvä, että palvelimelta löytyy esimerkiksi info-chatti, johon voi lähettää ohjeistuksia tai muita tärkeitä tiedotteita.


Kulttuuri ja +FUN konsepti

Tapaamisalustojen lisäksi mietimme miten maahan, kulttuuriin ja kouluun saataisi hauskasti tutustua netin välityksellä. Erilaisia ideoita syntyi monia ja niiden ympärille kehittyi +FUN konsepti. Tämä oli käytännössä hauska osa päivän asiasisällön lisäksi, jossa pyrimme tutustumaan Norjaan. Nämä osiot pidettiin aina Discordissa, jossa jokaisen oppilaan oli helppo keskustella oman tiiminsä kanssa sekä lähettää tehtävien tuotokset meille. +FUN tehtäviä olivat esimerkiksi norjalaisen ruuan kokkailu ja musavisa, jossa kuunneltiin norjalaisten artistien musiikkia. Kokkausta varten norjalaiset olivat tehneet reseptin perinteisestä ruuasta. Kouluille oli järjestetty tarvittavat ainekset sitä varten ja oppilaat saivat ohjevideon ja reseptin mukaan kokata norjalaista ruokaa!



Tapahtuman jälkeen kerätyn palautteen mukaan oppilaat pitivät tapahtumassa erityisesti Discordin käytöstä. Siellä toteutetut +FUN osuudet olivat myös suosikkiaktiviteetteja. Tapahtuma oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut!


Jos olet kiinnostunut etätapahtuman järjestämisestä, mutta suuntaviivat ovat vielä hakusessa tai kaipaat uudenlaista otetta, ota meihin yhteyttä ja voimme auttaa toteutuksessa!

bottom of page